Nie będę ściemniał – to zrobienia tej potrawy skłoniła mnie genialna moim zdaniem kampania Lidla. Opiszę ją gdzie indziej, a tu skupię się na samym przepisie. To co w nim lubię, to fakt iż wszystkie składniki mogę znaleźć w jednym sklepie 🙂

Dodatkowo to moja ukochana Hiszpania! Do dzieła więc!

Składniki:

  • czarne oliwki: 30g
  • salami Chorizo: 150g
  • ser Manchego: 80g
  • jajka: 6szt.
  • śmietana 30%: 300ml
  • cebula dymka – szczypiorek: 2szt.
  • oliwa z oliwek: 60ml
  • czerwona cebula: 130g
  • średnie, młode ziemniaki: 700g

Ziemniaczki

Na samym początku wstawiamy ziemniaki do gotowania. Jeśli są młode to nie musimy ich obierać.

Cebula

Następnie kroimy cebulę w talarki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Zmniejszamy ogień po chwili, żeby cebula się nie spaliła.

W tym czasie kroimy chorizo, lub wyjmujemy je z torebki (to w Lidlu jest już pokrojone).

Chorizo i cebula

Chorizo – jakby ktoś nie wiedział – to pikantne salami hiszpańskie. Jest czesto używane do potraw, myślę, że użyję go jeszcze nie raz 🙂

Oliwki

Ser Manchega

Oliwki kroimy na talarki, a ser ścieramy na drobnej tarce.

Chorizo i cebula powinny być gotowe, przekładamy je do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, niech tłuszcz lekko z nich odejdzie.

 

Wbijamy 6 jajek do miski, dolewamy śmietanę i ubijamy całość – choć bez przesady 🙂

Jajka ze śmietaną

Jeszcze tylko szczypiorek pokrojony lekko po skosie i wszystko gotowe.

Szczypiorek

Ziemniaki powinny byc ugotowane, kroimy je na plasterki. Wszystko dorzucamy do masy z jajek, która lekko solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i wlewamy całość.

Tortilla na patelni

Mamy dwie możliwości usmażenia góry tortilli. Albo przekładamy ją na drugą stronę ( przykrywamy patelnię talerzem, przewracamy i zsuwamy na patelnię) albo wkładamy całość do piekarnika (opiekacz górny, 190 stopni). Aż się zetnie.

Tortilla z chorizo

Que aproveche! 🙂