Musze przyznać bez zbędnych wstępów, że sałatka ta urzekła mnie i wbrew moim oczekiwaniom trafiła do mojego sałatkowego top 10. Jest łatwa w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Chociaz ma w sobie szpinak! Czego chcieć więcej? 🙂

Składniki:

  • szpinak (świeży, liście)
  • ser pleśniowy
  • gruszka
  • orzechy włoskie

Do sosu:

  • oliwa
  • ocet winny
  • musztarda
  • miód
[:Listonic]

Szpinak

Szpinak musi być oczywiście zielony, świeży i niepocięty. Od razu powiem że nie smakuje jak klasyczny szpinak. Ba, prawie wcale nie smakuje :)))

Gruszka

Kroimy gruszkę na cienkie plasterki, a te jeszcze na raz. Nie obieramy, bo po co 🙂

Prażymy krótko orzechy włoskie na patelni (bez tłuszczu), kroimy ser pleśniowy w drobną kostkę lub rozrywamy na kawałki. Wszystko wsypujemy do miski.

Mieszamy nieco oliwy i octu, dodajemy musztardę i miód (wedle smaku). Polewamy sałatkę.

Gotowa sałatka

I to wszystko. Prawda, że proste? I pyszne 🙂