Nie jestem specjalnym fanatykiem kuchni kantońskiej. Może dlatego, że jest mało wyrazista i używa się w niej najczęściej ryżu a nie makaronu. Wolę wyszukane potrawy kuchni pekińskiej, albo ostre – syczuańskiej. Ale danie które dzisiaj zrobimy prawdę mówiąc nie jest klasycznym przykładem kuchni  kantońskiej, powiedzmy nawet że jest ono po prostu chińskie 🙂 I jest z makaronem!

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 6g ziaren sezamu (najlepiej nieprażone)
  • 120 gram cieniutkiego makaronu
  • Olej pikantny
  • 250 ml sosu kantońskiego

Jeśli nie masz pikantego, chińskiego oleju to przygotuj:

  • olej słonecznikowy
  • ostrą paprykę w proszku
  • sos sojowy
  • papryka – ostra i słodka

Zmieszaj kilka łyżek oleju z podanymi składnikami.

Sos kantoński możesz dostać w sklepach typu „kuchnie świata”, jest dostępny też taki produkowany przez Marsa (Uncle Ben’s), ale nie wiem czy jest w PL.

Jeśli nie masz to musisz przyrządzić go samemu :]

(Rozgrzej łyżkę oleju, dodaj zmielony ząbek czosnku i łyżeczkę świeżo zmielonego imbiru. Dorzuć pół pokrojonej drobno papryki, i ćwierć pokrojonej w talarki małej marchewki. Po kilku minutach dolej 150 ml wody z mąką kukurydzianą (2 łyżeczki) lub ziemniaczaną i 50ml sosu sojowego. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilkę i gotowe.)

Makaron we wrzątku

Makaron we wrzątku

Ok, czas zacząć przygotowywanie. Na początku zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron i zdejmij garnek z ognia. Wymieszaj makaron widelcem, przykryj garnek i odstaw na 3 minutki. W tym czasie możesz ekspresowo posiekać pierś z kurczaka na drobe kawałki i paprykę na cieniutkie paseczki.

Pierś s kurczaka

Pierś z kurczaka

Czerwona papryka

Czerwona papryka

Nie zdążyłeś? Trudno 😉 Zahartuj makaron zimną wodą i odstaw. Dokończ krojenie mięsa i papryki.

Makaron

Makaron

Postaw WOK na kuchenkę i rozgrzej. Tak naprawdę wszystko powinno gotować się na gazie, niestety mnie musi wystarczyć kuchnia elektryczna. Nie daje takiego powera, więc wszystko trzeba gotować nieco dłużej. A to nie za dobrze, gdyż potrawy kantońskie słyną z krótkich czasów smażenia w bardzo gorącym oleju 🙁

Na rogrzanego WOKa wlej przygotowany wcześniej olej, a następnie wrzuć mięso.

Kurczak w woku

Kurczak w woku

Kurczak musi przysmażyć się na brązowo. Normalnie zajmuje to od 4 do 6 minut, ale oceń jak twoja kuchnia sobie z tym radzi.

Usmażony kurczak

Usmażony kurczak

Czas na paprykę. Dodaj ją do WOKa i zmniejsz nieco ogień. Papryka powinna być cieniutko pokrojona, inaczej nie zdąży się usmażyć.

Papryka z kurczakiem

Papryka z kurczakiem

Całość smażymy około 5 minut. Dodajemy makaron, sos, wsypujemy sezam. Całość smażymy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając.

Całość na WOKu

Całość na WOKu

I to chyba tyle. Ja, choć dań z makaronu jakoś specjalnie nie wielbię, to chińskie dania z makaronu przysmażanego uwielbiam. Dziś zjadłem dwie porcje tej oto potrawy. Więc polecam i smacznego!

Gotowy kurczak w sosie kantońskim

Gotowy kurczak w sosie kantońskim