Danie to to kolejny hit mojego dzieciństwa. Moja Mama nie robiła raczej pasty jajecznej, tylko właśnie taką kostkę. Jest prościutka, ale pyszna. Więc bez zbędnego przedłużania:

Składniki:

  • Jajka
  • śmietana
  • szczypior
  • pieprz, sól
Jajka na twardo

Jajka na twardo

Jajka gotujemy na twardo. To znaczy 10 minut, żeby być pewnym. Potem na chwilkę do zimnej wody i obieramy. Może wykorzystać zimne jajka, ja jednak lubię gdy są lekko ciepłe.

Jajka po jajcarni

Jajka po jajcarni

Jajka traktujemy jajcarnią 🙂 (kto nie oglądał Seksmisji?). Najlepiej pokroić je w kostkę, choć to niezła ekwilibrystyka. Tak naprawdę kroję je w dwóch osiach, a następnie dokrawam nożem. Dolewamy nieco śmietany, dodajemy pokrojony szczypiorek, pieprz i sól. Całość nie może być zbyt płynna – powinna utrzymywać się na kanapkach.

Kostka jajeczna

Kostka jajeczna

Całość możemy równie dobrze jeść widelcem. Smacznego!