Dziś kolejny przepis czosnkowy. Co mam zrobić, że tak bardzo lubię czosnek? 🙂 Zupa jest dość prosta, przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż 45 minut. Wbrew pozorom wcale nie jest aż tak mocno czosnkowa, nie czuć przynajmniej w niej mocnego smaku surowego czosnku.

Składniki:

  • kostka rosołowa lub gotowy bulion
  • kość wołowa, lub kawałek schabu z kością
  • kilka plasterków szynki
  • główka czosnku
  • 5 ząbków czosnku
  • bułka
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka (może być trochę ostrej)
Schab wieprzowy

Schab wieprzowy

Kostka rosołowa

Kostka rosołowa

Główka czosnku

Główka czosnku

Marchewka

Marchewka

Główkę czosnku dzielimy na kawałki, ale nie obieramy. Wrzucamy do wody razem z kością, kostką rosołową, dodajemy pieprzu i soli, gotujemy. Jeśli mamy bulion, gotujemy całość w bulionie. Czas gotowania to około 30 minut, akurat tyle ile zajmie przygotowanie innych składników. Ja dodaję jeszcze marchewkę, w sumie możecie nawet dodał włoszczyznę jeśli chcecie.

Wywar na zupę

Wywar na zupę

Zupa gotuje się, a my w tym czasie nastawiamy patelnię i wlewamy odrobinę oleju. W tym czasie kroimy wieprzowinę na drobną kostkę i wrzucamy na patelnię (jeśli masz samą kość, a nie schab, to możesz ten etap pominąć).

Wieprzowina na patelni

Wieprzowina na patelni

Teraz kroimy szynkę – też w kostkę i też wrzucamy na patelnię. Zmniejszamy lekko ogień, bo szynka o wiele łatwiej się przypala.

Wieprzowina i szynka

Wieprzowina i szynka

Teraz czas na czosnek. Obieramy 5 ząbków czosnku i siekamy na drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię.

wieprzowina, szynka, czosnek

Wieprzowina, szynka, czosnek

Całość smażymy aż czosnek zrobi się brązowy, uważając, aby się nie spalił. W tym czasie możemy odcedzić nasz wywar wyjmując z niego czosnek, marchewkę i kość. Nastawiamy też piekarnik na 200 stopni.

Usmażona "wkładka" do zupy

Usmażona "wkładka" do zupy

Gdy czosnek zrobi się złocisty wrzucamy całość do zupy i gotujemy ją dalej.

W tym czasie przygotowujemy 4 kromki bułki i polewamy je oliwą z oliwek. Wkładamy je do piekarnika.

Bułki polane oliwą

Bułki polane oliwą

Nasza zupa ma się już chyba całkiem dobrze, my natomiast wbijamy po jednym jajku do misek z których będziemy ją jedli. Najlepiej jeśli sa to miski żaroodporne!

Jajko

Jajko

Ja niestety takich nie posiadam 🙁 Tak czy inaczej zalewamy jajko gotującą się zupą, po czym wkładamy do zupy grzankę. Zupa powinna być zapieczona w piekarniku, aby jajko się ścięło, ale jeśli nie masz takiej miski to trudno. Jajko można „rozbełtać” w talerzu – też jest dobre.

Gotowa zupa czosnkowa

Gotowa zupa czosnkowa

I to chyba tyle. Smacznego 🙂