Sos pomidorowo-porowy  jest pierwszym przepisem którego się nauczyłem, dlatego pełni on w mojej świadomości rolę szczególną. Poznałem go w wieku 10 lat, w restauracji jakiegoś motelu pod Częstochową, podczas powrotu z rodzicami z nart. Jest bardzo prosty i w sumie dość rzadko spotykany. A szkoda.

Pasuje przede wszystkim do smażonego mięsa, choć jak ze wszystkim, można z nim trochę poeksperymentować. A więc do dzieła.

Wymagane składniki:

  • Por
  • Ketchup
  • Przecier pomidorowy
  • Ocet, sól, pieprz, cukier
DSC_1955

Por

Pora kroimy w drobne talarki. Ja generalnie kroję tylko grubą część, aż do momentu kiedy liście zaczynają się rozdwajać, ale oczywiście można kombinować jak kto woli.

Ketchup

Ketchup

Przecier

Przecier

Dolewamy przecier pomidorowy i ketchup. Wyjściowe proporcje to 1:1, ale przy zbyt ostrym ketchupie (lub żołądkach nie lubiących ketchupu) można zmniejszyć ilość ketchupu. Por powinien być zupełnie zanurzony w ketchupie, zbyt duża ilość pora spowoduje, że sos będzie zbyt mocny w smaku.

Ocet

Ocet

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Cukier

Cukier

Dodajemy kilka kropli octu, łyżeczkę oliwy, dwie szczypty cukru. Solimy i pieprzymy do smaku. Voilla!

Gotowy Sos Po-po

Gotowy Sos Po-po